KreaTiviTa 2024: Margita Knapová a Kvetoslav Kollár – výstava umeleckých šperkov a fotografií

nahlad-vystava

Trnavské osvetové stredisko – Dom hudby Mikuláša Schneidera Trnavského

Trnavské osvetové stredisko v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja dňa 21. marca 2024 o 17,00 h slávnostne otvorí vo výstavnom priestore Domu hudby Mikuláša Schneidera Trnavského výstavu umeleckých šperkov a fotografií Margity Knapovej a Kvetoslava Kollára. Výstava je súčasťou projektu „KreaTiviTa 2024“, ktorého hlavným partnerom je Fond na podporu umenia.

Mgr. Margita Knapová narodená v roku 1951 žije a tvorí v Piešťanoch. Vyštudovala FFUK v Bratislave, odbor andragogika. Celý profesionálny život pracovala v oblasti kultúry, najskôr ako kultúrna referentka v kúpeľoch v Piešťanoch, v MsKS a neskôr v pozícii riaditeľky Mestskej knižnice v Piešťanoch. Vzťah ku kultúre a umeniu ovplyvnili jej záujmy a mimopracovné aktivity. Každodenný kontakt s tvorcami a ich dielami vyústili do pokusov o vlastnú tvorbu. Najskôr to bolo háčkovanie, pletenie a vyšívanie. Neskôr sa naučila paličkovať a zvládla aj prácu s krosnami. Lákali ju netradičné techniky, ako napr. tvorba z kože. No všetky jej aktivity v oblasti ručných prác išli bokom, keď sa jej do života priplietol drôt a zostal natrvalo (Margita Knapová – biografia).

Výstava šperkov pani Knapovej predstavuje drôt a všetky jeho podoby v novom kontexte s technickou precíznosťou, zručnosťou a obrovskou trpezlivosťou zapletenou v každom kúsku materiálu. Prostredníctvom drôtu a použitými technikami drôtovania zakomponováva do šperkov i nerasty: obsidián, pyrit, kryštál, tyrkys, tigrie oko, ale aj živicu, či sklo. Klasickú drotársku techniku povýšila na umenie zážitkového šperku.  Od jednoduchých línií a drobných kúskov vytvárajúcich náušnice a brošne, prechádza k veľkým solitérom a setom s masívnymi kameňmi, ktorým prispôsobuje kombináciu rôznych drôtov a ich expresívnejšie spracovanie. Vzory svojich jemných solitérov odvodzuje autorka z tradičných dekorov, ale čerpá hlavne z vlastnej predstavivosti a fantázie, a tak posúva tradičnú techniku umeleckého drotárstva do nových súčasných polôh.

Kvetoslav Kollár je hobby fotograf narodený v roku 1954 v Dubovanoch. Od roku 1978 žije v Trnave. Po odchode do dôchodku v roku 2009 našiel svoju vášeň pre fotografiu a to najmä v prírode. Vstúpil do fotoklubu Iris Trnava, kde sa zdokonaľoval vo fotografickom umení. Rád trávi čas v prírode, pričom sa venuje fotografovaniu krajiny, prírody a makrofotografie. Jeho obľúbenými lokalitami sú Malé Karpaty, Modranské vinohrady, Veľká Fatra, Terchová a ich okolie (Kvetoslav Kollár – biografia).

Pán Kollár mal niekoľko samostatných výstav, vrátane výstav v Kúpeľoch Kováčová v rokoch 2011, 2012 a 2013, a v kaviarni Paleta v Trnave v rokoch 2015 a 2016. Každoročne sa zapája do regionálnej súťažnej výstavy neprofesionálnych fotografov Trnavský objektív a zúčastňuje sa aj fotoparkov v Piešťanoch, Nových Zámkoch a Trnave. Podľa slov kurátora Petra Lančariča: „V dielach sa snaží zachytiť krásu prírody a jej zázraky, ktoré menia podobu s každým ročným obdobím“.

Výstavnú kolekciu, ktorú tvorí viac ako 150 autorských šperkov a 57 fotografií, majú možnosť vidieť návštevníci Trnavského osvetového strediska do 27. 5. 2024.

Milada Kotlebová, Trnavské osvetové stredisko